Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα καλοψημένο λαχταριστό λουκάνικο στα κάρβουνα ή ένα ζουμερό χάμπουργκερ; Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε μάστερ στο μπάρμπεκιου και να απογειώσετε τη γεύση στα ψητά σας!
- Ξεχνάμε την ψησταριά
- Λάθος χρόνος ψησίματος
- Ξεχνάμε τα οφέλη από το μαρινάρισμα
- Δεν επιλέγουμε καλά υλικά
- Δεν έχουμε τη σωστή ψησταριά
- Προσοχή και στα κάρβουνα
Το μπάρμπεκιου, το γνωστό σε όλους ψήσιμο στα κάρβουνα, δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί καλή προετοιμασία, σωστή επιλογή κρεάτων αλλά και μια σειρά από δεξιοτεχνίες που αποκτούν οι καλοί ψήστες με την εμπειρία.
Στην Ελλάδα το μπάρμπεκιου έχει την τιμητική του συνήθως τις Κυριακές, στα οικογενειακά τραπέζια και τις συναθροίσεις με φίλους, που συνοδεύονται από ψήσιμο στα κάρβουνα, άφθονο ποτό και διασκέδαση. Το ίδιο φυσικά ισχύει στις διακοπές και κατά την διάρκεια αργιών και επίσημων εορτών.
Το σωστό ψήσιμο των κρεάτων είναι αυτό που επηρεάζει και το τελικό αποτέλεσμα που φθάνει στο πιάτο μας. Για να απολαύσουμε ένα λουκάνικο ή να γευτούμε ένα λαχταριστό χάμπουργκερ θα πρέπει να τα έχουμε ψήσει σωστά, χωρίς να τα κάψουμε ή να τα σερβίρουμε άψητα.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη
Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορούν να μας στοιχήσουν σε ένα μπάρμπεκιου και τα οποία πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε αν θέλουμε όλοι να μιλούν για το πόσο γευστικά και λαχταριστά είναι τα χάμπουργκερ και τα λουκάνικα που σερβίρουμε.
#1 – Ξεχνάμε την ψησταριά
Η ψησταριά δεν είναι άτρωτη. Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να την καθαρίσουμε επαρκώς, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, όπως το τρίψιμο με λεμόνι. Στόχος είναι να απομακρύνουμε λίπη από προηγούμενες χρήσεις, ώστε να μην επηρεάζεται η γεύση στα νέα λουκάνικα ή τα χάμπουργκερ που θα ψήσουμε.
#2 – Λάθος χρόνος ψησίματος
Ένα ακόμη τραγικό λάθος που κάνουμε όταν ψήνουμε λουκάνικα ή χάμπουργκερ είναι να μην υπολογίζουμε σωστά τον χρόνο που απαιτείται για το ψήσιμο. Ο χρόνος φυσικά προκύπτει και ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η φωτιά στα κάρβουνα μας. Ωστόσο, το πιο συνετό είναι να συμβουλευτούμε τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες ή να συμβουλευτούμε τον κρεοπώλη που μας έχει προμηθεύσει με τα κρέατά μας.
Ο χρόνος ψησίματος είναι αλήθεια πως αποτελεί προσωπική επιλογή, καθώς ο καθένας προτιμάει διαφορετικά τα κρέατά του. Ας δούμε όμως τους ενδεικτικούς χρόνους, που προτείνουν οι ειδικοί του ψησίματος:
Για τα λουκάνικα – περίπου 15 λεπτά
Για τα μπιφτέκια – περίπου 10 λεπτά σε κάθε πλευρά
Για τις μπριζόλες – περίπου 10 με 12 λεπτά σε κάθε πλευρά
Για τα σουβλάκια – περίπου 10 με 12 λεπτά
Για τα παϊδάκια – περίπου 10 με 15 λεπτά
#3 – Ξεχνάμε τα οφέλη από το μαρινάρισμα
Αν κάτι δίνει ξεχωριστή γεύση στο χάμπουργκερ και τα λουκάνικά μας είναι αναμφίβολα το μαρινάρισμα. Οι περισσότεροι ωστόσο δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε ένα ακόμη τραγικό ολίσθημα. Δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε κάποια εξεζητημένη συνταγή. Αρκεί λίγο λάδι, ρίγανη και λεμόνι και να αφήσουμε τα κρέατά μας από βραδύς μέσα στο ψυγείο στη μαρινάδα.
Ας δούμε ορισμένες εύκολες, πρακτικές και εξαιρετικά οικονομικές συνταγές για μαρινάδα:
Μέλι και μουστάρδα: ανακατέψτε μέλι με μουστάρδα, προσθέστε λίγο ξύδι και μυρωδικά και έτοιμη η μαρινάδα σας!
Πέστο με λεμόνι: προσθέστε σάλτσα πέστο, χυμό λεμόνι και ελαιόλαδο και θα έχετε μια ακόμη γευστική μαρινάδα.
Αναλυτικά τις συνταγές για μια γρήγορη μαρινάδα μπορείτε να τις βρείτε και στο site που διατηρεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια από τις πιο διάσημες Ελληνίδες σεφ.
#4 – Δεν επιλέγουμε καλά υλικά
Αν φτιάξουμε μόνοι μας ένα χάμπουργκερ θα πρέπει σίγουρα να προσέξουμε τον κιμά που αγοράζουμε. Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη κιμά, για καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε να συνδυάσουμε αρνίσιο κιμά και μοσχαρίσιο. Αντίστοιχα, αν προμηθευτούμε λουκάνικα από το εμπόριο ή έτοιμα χάμπουργκερ από το κρεοπωλείο πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των κρεάτων.
Ένα έξυπνο tip που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να ελέγχουμε τα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ, καθώς εκεί κάθε εβδομάδα υπάρχουν λουκάνικα σε χαμηλές τιμές ή χάμπουργκερ και να τα προμηθευτούμε εγκαίρως πιο οικονομικά. Έτσι θα έχουμε αποκτήσει υψηλής ποιότητας κρέατα, τα οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο μπάρμπεκιου που ετοιμάζουμε.
Αντίστοιχα, μπορείτε να επιλέξετε φρέσκο κιμά από ένα σούπερ μάρκετ της αρεσκείας σας ή να αγοράσετε κρέας κοτόπουλου, το οποίο επίσης κάθε τόσο βγαίνει σε προσφορά, και να το μετατρέψετε σε κιμά και στη συνέχεια σε ένα λαχταριστό μπιφτέκι για τα σάντουιτς σας. Με τον τρόπο αυτό και θα ξέρετε από πρώτο χέρι τι βάζετε στο πιάτο σας – μιας και θα έχετε φτιάξει μόνοι σας τον κιμά σας – αλλά και θα εξοικονομήσετε χρήματα, προτιμώντας τις τρέχουσες προσφορές.
#5 – Δεν έχουμε τη σωστή ψησταριά
Μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα του ψησίματος παίζει φυσικά και η ψησταριά που θα επιλέξουμε. Χρειαζόμαστε μια ψησταριά αξιόπιστη και ανθεκτική η οποία παράλληλα θα ψήνει ομοιόμορφα τα λουκάνικα και τα χάμπουργκερ μας. Το πιο συνετό είναι να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά ψησταριά και να προτιμήσουμε αμέσως μόλις διαπιστώσουμε πως η ψησταριά μας, μας έχει εγκαταλείψει, να την αντικαταστήσουμε με μια σύγχρονη και αξιόπιστα. Η ψησταριά άλλωστε αποτελεί μια επένδυση που αξίζει σίγουρα να κάνουμε.
Τα τελευταία χρόνια στην αγορά φαίνεται πως οι ψησταριές υγραερίου κερδίζουν σημαντικό έδαφος, έναντι των υπολοίπων ψησταριών, όπως αυτές που χρησιμοποιούν κάρβουνα. Ο λόγος σχετίζεται και με την ποιότητα του ψησίματος, καθώς στις ψησταριές με υγραέριο η όλη διαδικασία είναι πιο ελεγχόμενη, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν κάρβουνα και φωτιά, μπορεί το ψήσιμο να μην είναι τόσο πετυχημένο. Πριν προμηθευτείτε μια ψησταριά ωστόσο το πιο συνετό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να συγκρίνετε τιμές και χαρακτηριστικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο βίντεο στο YouTube με κριτικές, που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη ψησταριά.
#6 – Προσοχή και στα κάρβουνα
Σημαντικό ρόλο στο εάν θα πετύχει ή όχι το ψήσιμο των λουκάνικων ή των χάμπουργκερ που ετοιμάζουμε διαδραματίζουν και τα κάρβουνα που θα προτιμήσουμε. Δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των κάρβουνων και προτιμήστε αυτά που ανάβουν εύκολα και διατηρούν τη φλόγα για αρκετή ώρα. Αντίστοιχα, αποφύγετε να δημιουργήσετε μόνοι σας κάρβουνα, πετώντας για παράδειγμα πλαστικά ή χαρτιά μέσα στην ψησταριά καθώς καραδοκούν κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των κρεάτων σας.
Οργανωθείτε σωστά, ψήστε καλά
Το παν για ένα πετυχημένο μπάρμπεκιου είναι η σωστή οργάνωση και προετοιμασία. Κάθε φορά που φτιάχνετε τη λίστα με τα ψώνια σας για το σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο της γειτονιάς σας, φροντίστε ώστε να έχετε κατά νου και τις αγορές που χρειάζεστε για ένα τέλειο μπάρμπεκιου. Προμηθευτείτε κιμά σε προσφορά για να φτιάξετε και να αποθηκεύσετε τα δικά σας λαχταριστά χάμπουργκερ ή λουκάνικα σε χαμηλές τιμές αλλά υψηλής ποιότητας για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Ο ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί άλλωστε να ακολουθεί συμβουλές οικονομίας για τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, και να προμηθεύεται προϊόντα υψηλής ποιότητας σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα προϊόντα κρεοπωλείου φυσικά.
Αποφύγετε λάθη που μπορούν να σας στοιχήσουν στο τελικό αποτέλεσμα, όπως το να μην καθαρίσετε σωστά την ψησταριά σας ή να μην τοποθετήσετε τα κρέατα σας σε μια μαρινάδα.
Μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις ένα λαχταριστό λουκάνικο και ένα ζουμερό χάμπουργκερ που έφτιαξες μόλις στην ψησταριά σου, γνωρίζοντας από πρώτη χέρι πως πρόκειται για ένα γεύμα ασφαλές και εξαιρετικά γευστικό.
Οργανωθείτε σωστά λοιπόν, προετοιμαστείτε κατάλληλα και απολαύστε ένα αξέχαστο μπάρμπεκιου!
Διαβάστε επίσης:
Προσφορές σούπερ μάρκετ: 10+1 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα
Market pass: Γιατί συμφέρει η άυλη κάρτα – Οδηγός οικονομίας
Χρήσιμα tips για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στην Black Friday